Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Střídání v čele ESO

 |  2. 10. 2017
 |  Vesmír 96, 546, 2017/10

Evropská jižní observatoř (ESO) má od 1. září nového generálního ředitele. Nizozemce Tima de Zeeuwa, který stál v čele této instituce od roku 2007, vystřídal Španěl Xavier Barcons.

V ESO pracuje už přes deset let, podílel se na přípravě jak radioteleskopu ALMA, tak extrémně velkého teleskopu ELT. Právě dokončení ELT, plánované na rok 2024, bude jedním z hlavních úkolů ESO pod jeho vedením.

„Soustředíme se na výstavbu a zprovoznění ELT, který se stane největším dalekohledem světa pro viditelnou oblast spektra. Ale také na udržení činnosti observatoří La Silla, Paranal i ALMA a jejich průběžnou modernizaci. Musíme zajistit, aby svými schopnostmi i nadále patřily na špičku světové astronomické infrastruktury,“ prohlásil Xavier Barcons krátce před nástupem do úřadu.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...