i
Navoněná past
| 9. 1. 2017 | Vesmír 96, 9, 2017/1
Když mořští ptáci ucítí ve vzduchu dimetylsulfid, vědí, že je pro ně nedaleko připravena hostina. Právě tuto látku totiž uvolňují řasy, když se do nich pustí korýši, jimiž se ptáci živí. Bohužel se však dimetylsulfid uvolňuje i z kousků některých druhů plastu, jsou-li v kontaktu s mořskou vodou delší dobu. Ptáci „vykrmení“ plastovými úlomky umírají a olfaktorický omyl zřejmě k tomuto problému přispívá stejně jako rostoucí míra znečištění oceánů. Plasty běžně požírá 48 % ptačích druhů citlivých na dimetylsulfid, ale pouze 8 % těch, které jeho vůně (člověku nikterak příjemná) neláká.
Savoca M. S. et al., Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.1600395
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [527,09 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ornitologie
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...