i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Bojovník s epidemiemi

Uplynulo 100 let od objevu původce skvrnitého tyfu
 |  14. 7. 2016
 |  Vesmír 95, 440, 2016/7

Seznam českých nositelů Nobelovy ceny čítá do dnešních dnů pouze dvě jména: zakladatele polarografie Jaroslava Heyrovského a básníka Jaroslava Seiferta. Dost možná, že se úplně prvním oceněným Čechem mohl stát již v meziválečném období vynikající mikrobiolog, parazitolog a lékař Stanislav Prowazek (1875–1915).

Rozsah vědeckých zájmů Stanislava Prowazka byl velmi široký. Za necelých dvacet let své odborné činnosti uveřejnil tento všestranný vědec přes 200 odborných prací věnovaných především studiu nakažlivých chorob. Studoval původce syfilis na Jávě, vznik očních chorob u domorodců z tichomořských ostrovů, bojoval proti epidemii neštovic mezi brazilskými indiány či zachraňoval tyfem postižené vojáky na frontách první světové války. Boji s epidemiemi nakonec obětoval i svůj život, poté co se smrtelně nakazil tyfem při ošetřování ruských válečných zajatců. Přestože zprávu o úmrtí této významné osobnosti otiskla uprostřed zpráv z bojišť řada významných evropských deníků, je dnes u nás profesor Prowazek téměř neznámý.

Nyní vidíte 6 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína

O autorech

Michal Koblížek

Karel Kopejtka

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...