i
Programovatelný nanoteploměr
| 9. 6. 2016 | Vesmír 95, 325, 2016/6
Pro měření teploty v nanoměřítku lze využít skutečnosti, že komplementární řetězce DNA se vlivem tepla rozplétají. Vědci z Montrealské univerzity vytvořili molekuly DNA obsahující vlásenkové a další struktury, v nichž se párují různé části téhož řetězce. Spojením s různě dlouhými stabilizujícími dvojšroubovicemi je možno určit, při jaké teplotě se má DNA rozplést. Lze měřit jak skokové zvýšení teploty s přesností ± 0,05 °C, tak postupné změny v řádu desítek stupňů. K detekci slouží fluorescenční značky. Využití se nabízí např. v medicíně nebo v elektrotechnickém průmyslu.
Gareau D.: Nano Lett., DOI: 10.1021/acs.nanolett.6b00156
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [358,93 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...