i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Bičíky bakteriálních siláků

 |  5. 5. 2016
 |  Vesmír 95, 257, 2016/5

Bakterie Campylobactern jejuni, způsobující otravy jídlem, dokáže proniknout vysoce viskózním hlenem pokrývajícím střevní stěnu, v němž jiné bakterie beznadějně uvíznou. Jak to dělá? Elektronová kryotomografie umožnila vytvořit nebývale detailní 3D modely proteinových motorů pohánějících bičíky různých druhů (na obr. zleva Salmonella, Vibrio, Campylobacter). Ukázalo se, že se liší počtem i prostorovým uspořádáním statorů, což má vliv na točivý moment. Pochopení rozdílů umožní vývoj léků vyřazujících z provozu pohybový aparát konkrétního bakteriálního druhu.

Beeby M. a kol., PNAS, DOI: 10.1073/pnas.1518952113

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...