i
Bičíky bakteriálních siláků
| 5. 5. 2016 | Vesmír 95, 257, 2016/5
Bakterie Campylobactern jejuni, způsobující otravy jídlem, dokáže proniknout vysoce viskózním hlenem pokrývajícím střevní stěnu, v němž jiné bakterie beznadějně uvíznou. Jak to dělá? Elektronová kryotomografie umožnila vytvořit nebývale detailní 3D modely proteinových motorů pohánějících bičíky různých druhů (na obr. zleva Salmonella, Vibrio, Campylobacter). Ukázalo se, že se liší počtem i prostorovým uspořádáním statorů, což má vliv na točivý moment. Pochopení rozdílů umožní vývoj léků vyřazujících z provozu pohybový aparát konkrétního bakteriálního druhu.
Beeby M. a kol., PNAS, DOI: 10.1073/pnas.1518952113
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [360,87 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...