i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

333

 |  5. 5. 2016
 |  Vesmír 95, 259, 2016/5

Japonský Ústav pro výzkum kytovců potvrdil, že Japonci od loňského prosince do letošního března ulovili v antarktických vodách 333 plejtváků malých (Balaenoptera acutorostrata), z toho 103 samců a 230 samic, z nichž více než 90 % bylo březí.

Početnost populace plejtváka malého není známa. Japonsko toho využívá k ospravedlnění lovu březích samic – je prý třeba zjistit, v jakém věku pohlavně dospívají, aby bylo možno studovat populační dynamiku druhu (a zjistit, že žádnou ochranu nepotřebuje, lze číst mezi řádky).

V roce 2014 však Mezinárodní soudní dvůr rozhodl, že japonský program lovu velryb nemá vědecké opodstatnění a nevztahuje se na něj výjimka z moratoria, na němž se v roce 1986 dohodli členové Mezinárodní velrybářské komise (IWC), jíž je Japonsko členem. Země proto čelí mezinárodní kritice a hrozbě sankcí.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...