Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Smrtihlaví pištění

 |  3. 3. 2016
 |  Vesmír 95, 131, 2016/3

Lišaj smrtihlav může leckoho strašit už pouhým svým zjevem. Ale pokud se někdo nebojí hned a motýla chytne, vystraší jej lišaj slyšitelným pištěním. Vědělo se již dříve, že to dělá nasáváním vzduchu sosákem, ale nyní si na mechanismus vzniku zvuku vědci pořádně posvítili. I rentgenem.

Podle počítačové tomografie se svalstvo hlavy nelišilo od jiného lišaje, Manduca sexta, který nepiští. Smrtihlav má ovšem kratší a silnější sosák než jiní lišajové a modifikovaný výrůstek zvaný epifarynx, který kryje ústní otvor či hltan nad místem připojení sosáku. Epifarynx při nádechu vibruje, jak ukazuje vysokorychlostní rentgenová kamera. Analýza hlasu změřila trvání jednoho písknutí na 200 ms, přičemž se skládá z delšího a silnějšího drnčení při nádechu, krátké pauzy a písknutí při výdechu. (Ano, smrtihlav se umí nadechnout „ústy“, což jiný hmyz nedělá, ale s tracheálním systémem to nijak nesouvisí.) Při nádechu následuje těsně za sebou 50 zvukových rázů s hlavní frekvencí 8 kHz. Harmonické frekvence sahají až do 60 kHz. Odebráním sosáku se písknutí zkrátilo, zeslabilo a rozsah frekvencí zúžil.

Kromě pištění smrtihlav reaguje na podráždění odkrytím výstražně zbarveného zadečku a vztyčením tykadel. Původně sloužil zesílený epifarynx u předka smrtihlava asi při nasávání viskóznějšího nektaru, pak byl využit k produkci zvuku. Pištět hltanem umějí ještě další dva rody lišajů: Langia a Pseudoclanis.

http://dx.doi.org/10. 1007/ s00114-015-1292-5

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Oldřich Nedvěd

Doc. RNDr. Oldřich Nedvěd, CSc., (*1965) vystudoval entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Na Přírodovědecké fakultě JU vyučuje zoologii bezobratlých. V Entomologickém ústavu BC AV ČR, v. v. i. v Českých Budějovicích se zabývá ekofyziologií hmyzu.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...