Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Neobvykle zamrzlá řeka

 |  3. 3. 2016
 |  Vesmír 95, 126, 2016/3

Zamrzání Vltavy 23. ledna dopoledne během mírné zimy 2015–2016 v Praze u Libeňského mostu je samo o sobě velkým překvapením. Ještě vzácnější však je podoba ledu. Základem byly dlouhé provazce hromadící se u překážek (např. u pilířů mostu) nebo se stáčející jako klubka vlny. Provazce vznikly z jehlic vnitrovodního ledu; původně šlo o sněhové vločky spadlé na hladinu. Vlnění vody je spojeno s rotačním pohybem částic kapaliny, při němž se pevná látka shromažďuje uprostřed virtuálního rotujícího válce. Tam se krystalky částečně propojí a vniká ohebný ledový provazec. Podobné ledové desky se tvořily v únoru 2011 ve středních a východních Čechách. Na hladině Máchova jezera (obrázek) vytvářely „ledové vousy“ rozsáhlé plochy a po důkladném promrznutí hladinového ledu zůstaly patrné po několik týdnů.

 

Obrázky

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Klimatologie

O autorovi

Radek Mikuláš

RNDr. Radek Mikuláš (*1964) vystudoval geologii na Přírodovědecké fakultě UK. V Geologickém ústavu AV ČR, v. v. i., se zabývá studiem biogenního přepracování hornin, paleobiologií a geomorfologií. Je autorem či spoluautorem několika knih, z poslední doby např. Současná umělecká díla v krajině, Divoká příroda Prahy a blízkého okolí či Atlas pískovcových skalních měst České a Slovenské republiky.
Mikuláš Radek

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...