Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Elektrody z pylových zrn

 |  3. 3. 2016
 |  Vesmír 95, 133, 2016/3

Grafit používaný pro výrobu anod v Li-ion bateriích by mohla nahradit pylová zrna. Alespoň podle chemických inženýrů z Purdue University, kteří experimentovali s pylovými zrny orobince a směsí pylu od včel (na obr.). Pyl podrobili pyrolýze v argonové atmosféře. Získali uhlíkové mikročástice zachovávající si tvar pylových zrn. Poté je vystavili teplotě 300 °C, čímž v mikročásticích vznikly póry zvětšující jejich aktivní povrch. Testy prokázaly jejich využitelnost – vysokou kapacitu baterií a rychlé dobíjení.

DOI: 10.1038/srep20290

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...