i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

314

 |  8. 12. 2016
 |  Vesmír 95, 682, 2016/12

Rorýsi z Evropy nelétají zimovat ani tak do Afriky, jako spíše nad Afriku. Švédští ornitologové po dva roky sledovali několik rorýsů obecných (Apus apus), které vybavili pohybovými čidly a moduly pro záznam polohy. Žádný z rorýsů nestrávil od vyvedení mláďat do návratu do hnízdišť v jižním Švédsku ve vzduchu méně než 99,5 % času a čtyři z nich za celou dobu nepřistáli ani jednou. Rekordman mezi nimi pobýval ve vzduchu bez přestávky 314 dní, tedy celých deset měsíců.

I ti „nejlínější“ rorýsi předvedli úctyhodný výkon. Jeden například strávil první rok čtyři únorové noci kdesi ve skalách či na stromech, snad kvůli nepříznivému počasí. Jinak se země nedotkl. O rok později si odpočinul pouze jednou – na dvě hodiny.

Hedenström A. et al., Curr. Biol., DOI: 10.1016/j.cub.2016.09.014

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ornitologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...