i
Identifikace pomocí proteinů
| 6. 10. 2016 | Vesmír 95, 549, 2016/10
Proteiny by v mnoha případech mohly při identifikaci osob nahradit či doplnit DNA. Proteiny nepodléhají tak rychle degradaci a lze je získat například i z vlasového vlákna. To kromě dominantního keratinu obsahuje i další stovky proteinů. Individuální rozdíly na úrovni jednotlivých aminokyselin odrážejí nesynonymní SNP (tedy polymorfismus na úrovni nukleotidů) v DNA. Metoda je teprve v počátku, její autoři nicméně úspěšně demonstrovali její možnosti, a to i u vlasů starých 250 let, což naznačuje využití i v archeologii.
Parker G. J. et al., PLoS ONE, DOI: 10.1371/journal.pone.0160653
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [411,32 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Molekulární biologie
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...