Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

82 %

 |  7. 1. 2016
 |  Vesmír 95, 11, 2016/1

Australská studie se podívala na zoubek abstraktům dvou tisíc náhodně vybraných medicínských článků z databáze Medline, v nichž ve statistickém vyhodnocení výsledků figuruje p-hodnota. Ukázalo se, že 82 % z reportovaných p-hodnot bylo < 0,05, což je hladina významnosti, která se obvykle používá jako hranice pro odmítnutí nulové hypotézy. Hodnot těsně pod touto hranicí bylo významně více než těsně nad ní. A to je podezřelé, i když nikoli překvapivé. Je známo, že autoři i časopisy preferují pozitivní výsledky před negativními, které proto často končí v  šuplíku. V horším případě může být na vině podvodná manipulace s daty, jejímž cílem je dostat se pod vytouženou hodnotu 0,05. V obou případech je popis reality významně pokřiven.

BMC Res Notes. 2015, doi: 10.1186/s13104-015-1691-x

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bibliometrie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...