Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Úspěch založený na chucpe

Rozhovor s Rut Bízkovou
 |  2. 2. 2015
 |  Vesmír 94, 79, 2015/2

„Pokud si budeme hýčkat svůj klid, nikdy s ničím novým nepřijdeme,“ říká Rut Bízková, předsedkyně Technologické agentury (TA ČR), která hospodaří s rozpočtem okolo tří miliard korun (asi 11 % všech národních veřejných prostředků, které u nás jdou do výzkumu a vývoje).

Do dalších pěti let jste TA ČR popřála úspěch založený na chucpe. Totéž přání jste zopakovala Akademii věd na jejím sněmu. Jak jste to myslela? Toto slovo je u nás používáno spíše v negativním významu.

V anglosaském světě se používá i ve smyslu kladném. Já se odkazuji na knihu Dana Senora a Saula Singera Start-up Nation, Příběh izraelského hospodářského zázraku (Aligier, 2011). Je neuvěřitelné, že tak malý a neustále ohrožovaný národ dosahuje takových hospodářských i vědeckých výsledků. A Senor se Singerem říkají, že jejich úspěch je založen na chucpe: na drzosti, zdánlivé neomalenosti, ale ve skutečnosti vlastně na kritickém myšlení. Chucpe znamená, že nic není svaté, vše je vystaveno kritickému přemýšlení, dokonce i Jahve. A tím pádem se nic nedělá dvakrát stejně. Což je mimochodem podstata inovací. Vše se podrobuje kritickému zkoumání, jestli by to příště nebylo možné udělat jinak a lépe. V tomto smyslu chucpe vede k tomu, že společnost nestojí na místě.

Zní to jednoduše, ale když se domyslí souvislosti, není to triviální úvaha. Je těžké zavést takový přístup do praxe?

Kniha mne povzbudila, protože v TA ČR nikdy neděláme věci dvakrát stejně. A skutečně to není vůbec triviální, je to životní postoj. Žádný „klídek, ale teplíčko“. Pokud si budeme hýčkat svůj klid, což je Čechům vlastní, povedeme pořád jen žabomyší války, ale nikdy s ničím novým nepřijdeme.

Nyní vidíte 12 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Rozhovor

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...