Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Hmyz by nás měl zajímat

 |  11. 9. 2014
 |  Vesmír 93, 478, 2014/9

Motýl se světélkujícíma očima, to byl jeden z jeho prvních kousků. Střídavě doma a ve světě už léta mění, a tím studuje genetickou výbavu octomilek, potemníků či bourců. Jeho poslední „zářez“ je odhalení dlouhá léta marně hledaného receptoru pro hmyzí juvenilní hormon, který řídí metamorfózu. „Vědec za život neudělá mnoho objevů, které by opravdu stály za řeč. Na tenhle jsem pyšný,“ říká molekulární genetik Marek Jindra.

V čem je váš objev tak cenný a proč trvalo hledání oné bílkoviny tak dlouho?

Vývoj a rozmnožování hmyzu řídí dva hlavní hormony. Prvním je steroid ekdyson, jehož receptor známe důkladně už dvacet let. Druhým je juvenilní hormon, který do určité fáze vývoje blokuje metamorfózu, proměnu larvy v dospělce – odtud název hormonu. Tento účinek je znám již 80 let, ale jeho molekulární podstata zůstávala záhadou. Mechanismus přenosu juvenilního signálu ani molekulu receptoru v buňkách hmyzu se přes velkou snahu dlouho nedařilo odhalit. Lidé na tomto poli výzkumu byli frustrovaní, stálo to spoustu peněz, několik nálezů už bylo publikováno, ale pak je autoři museli vzít zpátky, když se ukázalo, že ta molekula, kterou našli, není ta pravá.

Insekticidy blokující vývoj a rozmnožování hmyzu však na trhu vidíme běžně.

Látky s účinkem juvenilního hormonu drží hmyz v nedospělém stadiu, a tak mu brání v normálním vývoji a rozmnožování. Insekticidy na tomto principu, říkáme jim juvenoidy, se používají už léta. Jsou v postřiku proti komárům, v repelentech a přípravcích proti roztočům na psy a kočky, ošetřují se jimi domácnosti i pole, vyskytují se v zemědělských produktech, v jídle, ve vodě. Používají se již od sedmdesátých let, aniž by kdo věděl, jak přesně fungují.

Říkáte, že jsou v jídle, ve vodě?

Ano, ale vzhledem k tomu, že juvenilní hormon je unikátní pro hmyz a členovce, tak zabíjí jen je. Hmyz bohužel veškerý, včelu spolu s komárem, a také korýše, nikoli lidi. Ve stejné rodině bílkovin, kam patří náš hmyzí receptor, se však nacházejí i jiné zajímavé proteiny, například receptor dioxinu a dalších, nechvalně známých chemikálií, které se uvolňují do prostředí a způsobují rakovinu a imunitní problémy. Na tyto látky už lidé receptor mají. A víme, že dioxinový receptor reaguje na spoustu látek, takže se můžeme ptát, zda nějaká interakce juvenoidů s blízce příbuzným receptorem není.

Nyní vidíte 14 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Entomologie
RUBRIKA: Rozhovor

O autorovi

Eva Bobůrková

Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Bobůrková Eva

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...