Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Neobvyklý metabolismus

 |  4. 10. 2012
 |  Vesmír 91, 553, 2012/10

Olavius algarvensis je máloštětinatec čili živočich ze stejné skupiny jako třeba žížala nebo nítěnka. Žije ve dně pod porosty mořských trav nedaleko italského ostrova Elba. Je to prostředí velmi chudé na živiny. Olavius nemá trávicí soustavu, proto hostí pod pokožkou svého těla pět druhů symbiotických bakterií, které ho de facto živí.

Společenstvo máloštětinatého červa spolu s bakteriemi má velmi neobvyklý metabolismus a několik dalších unikátních vlastností, které odhalujeme teprve v současné době. Ústředním systémem je dosud nepopsaná metabolická dráha. Živiny získávají bakterie z odpadních produktů olavia (acelát, propionát, malát a sukcinát). Zdrojem energie je oxid uhelnatý (CO), o němž se dosud nevědělo, že by hrál tuto úlohu u mořských bezobratlých. Dalším potenciálním zdrojem energie je vodík přítomný v sedimentu. V metabolismu se rovněž uplatňuje zatím nepopsaný způsob fixace CO2 a redukce sulfátu. K takto zvláštnímu metabolismu, který se zřejmě vyvinul jako odpověď na extrémní tlak prostředí chudého na živiny, používají bakterie několik unikátních proteinů – selenoproteiny a pyrroproteiny, které obsahují selenocystein a pyrrolysin, někdy nazývané také dvacátá první a dvacátá druhá aminokyselina. (Proc. Natl. Acad. Sci. USA; DOI: 10.1073/pnas.1121198109)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...