Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Všeho moc škodí

 |  10. 6. 2010
 |  Vesmír 89, 349, 2010/6

Selen je důležitý mikroprvek lidské potravy. Působí v těle jako antioxidant, který likviduje volné radikály, a tím snižuje riziko infarktu myokardu, cévních onemocnění i rakovinného bujení. Je důležité, aby celková denní dávka selenu nepřekročila 200 mikrogramů selenu denně. U nás je na trhu řada potravinových doplňků, které obsahují optimální denní dávku selenu, ale při jejich užívání je na místě opatrnost, protože předávkování selenem může působit nepříznivě. Americký výzkumný tým vedený epidemiology z University Johnse Hopkinse vyšetřoval paralelně hladiny selenu v krvi a výskyt diabetu. Ukázalo se, že diabetici mají v krvi podstatně víc selenu než zdraví lidé. Vysoké hladiny selenu byly spojeny také se zvýšenou hladinou glukosy a glykosylovaného hemoglobinu. Selen pravděpodobně zvyšuje rezistenci vůči inzulínu. Autoři práce tvrdí, že obyvatelé USA by vůbec neměli užívat selenové suplementy. Skutečnost je však jiná: po zprávách, že selen působí proti vzniku rakoviny, jedna čvrtina Američanů nad 40 let konzumuje selenové anebo multivitaminové suplementy obsahující selen.

V USA je však v půdě a vůbec v potravě mnohem vyšší obsah selenu než v Evropě. V Číně jsou dokonce oblasti, kde je nedostatek selenu značný. Tam je konzum selenových preparátů naopak žádoucí.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Emil Ginter

RNDr. Emil Ginter, DrSc., (*1931) vyštudoval biochémiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V Ústave výživy a Ústave preventívnej a klinickej medicíny v Bratislave sa zaoberal úlohou antioxidantov v prevencii aterosklerózy.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...