Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Lasery pomáhají slepcům

 |  19. 1. 2004
 |  Vesmír 83, 8, 2004/1

Zjistit včas překážky vyskytující se v různých výškách umožňuje zdokonalená slepecká hůl LaserCane. Její vývoj trval pensylvánskému vynálezci čtvrt století (zpočátku se snažil využít infračervené paprsky). V horní části hole jsou upevněny tři diodové lasery, které střídavě v rytmu 80 Hz vysílají šikmo nahoru, přímo před sebe a šikmo dolů záblesky trvající 150 ns. Níže na holi jsou připevněny tři detektory, které zachycují laserové paprsky odražené od okolního prostředí. Vrácený signál z horního paprsku ukazuje, že je před chodcem větev stromu nebo jiná zábrana. Nevrácený signál dolního paprsku signalizuje schod nebo jinou nerovnost terénu. Přítomnost nebo nepřítomnost vráceného signálu z přímo jdoucího paprsku dovoluje vyhnout se různým překážkám. LaserCane komunikuje s uživatelem buď zvukovými signály, nebo vibracemi v rukojeti. Prsty vnímavé k vibracím mají zvlášť ti lidé, kteří jsou zvyklí číst Braillovo písmo. Hůl je zatím rukodělným výrobkem, a proto stojí téměř 3000 amerických dolarů. Jelikož se jich už prodalo více než 400, plánuje firma v New Jersey hromadnou výrobu, která cenu výrobku výrazně sníží. (Photonics Spectra 37, 37, 2003/6)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jaroslav Šesták

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...