Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Chudokrevnost po erytropoetinu

 |  5. 12. 2002
 |  Vesmír 81, 712, 2002/12

Erytropoetin je hormon ledvin. Když zdravé ledviny cítí nedostatek kyslíku, začnou produkovat více erytropoetinu, což povzbudí kostní dřeň k zvýšené tvorbě červených krvinek. Nemocným s těžkým postižením ledvin, kteří jsou chudokrevní a dusí se, erytropoetin pomůže.

Sportovní lékaři a trenéři brzy přišli na to, že by erytropoetin mohl „pomoci“ také vrcholovým sportovcům. Ti totiž jezdívají na vysokohorské pobyty, kde se jim v nízké koncentraci kyslíku tvoří více červených krvinek, a potom jsou při závodech v nížině (legálním způsobem) zvýhodněni. Vysokohorský pobyt ale stojí dost peněz, a tak někdo vymyslel krevní dopink. Sportovec si týdny před závodem nechá odebrat krev a těsně před závodem si ji nechá vrátit. Opět má více červených krvinek a více vydrží. To už je na pováženou, zvlášť když si někteří sportovci nechávali dávat i krev cizí, čímž se vystavovali riziku aidsu.

Farmaceutické firmy rychle pochopily, že erytropoetin může znamenat obrovský byznys. Prvotně sice vyrobily rekombinantní erytropoetin pro nemocné s poškozením ledvin, což je legitimní, ale zisky kynuly především z možnosti nahradit erytropoetinem krevní doping u sportovců. Dnes se erytropoetin vyrábí ve velkém: gen pro lidský erytropoetin se vnese do buněk vaječníků čínských křečků a ty pak další erytropoetin vyrábějí v kultuře. Na trhu máme EP-­alfa, EP-beta, a hlavně darbopoetin (proslulý ze Salt Lake City), který má tak upravenou strukturu, že stačí injikovat jej jednou týdně (má prodlouženou účinnost).

Už dlouho se ví, že injekce erytropoetinu nejsou bez rizika. Zvyšují hustotu krve a mohou vést k sraženinám v cévách, tedy k emboliím. To bylo riziko, které na sebe sportovci dopující erytropoetin brali (stačilo více pít, aby se krev příliš nezahustila). Jenže erytropoetin je bílkovinné povahy, a proto se dalo čekat, že bude působit jako antigen, jinými slovy že se proti němu začnou vytvářet protilátky. A je tomu vskutku tak. Byly už popsány první desítky nemocných, u nichž se po léčbě erytropoetinem vyvinula chudokrevnost (protilátky proti erytropoetinu potlačily účinek vlastního erytropoetinu a vedly k poškození krvetvorby). To riziko platí pochopitelně i pro dopink u sportovců. Za cenu přechodného zvýšení výkonnosti, daného nadbytkem červených krvinek, mohou zaplatit následnou imunitní chudokrevností. K záchraně života pak budou potřebovat transfuze. (New Engl. J. Med. 346, 469, 2002)

Ke stažení

RUBRIKA: Ve zkratce

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...