Pryž a bakterie rezistentní na antibiotika
| 5. 5. 2000 | Vesmír 79, 293, 2000/5
Častý postrach nemocnic bakterie Staphylococcus aureus, která je rezistentní na většinu antibiotik, může v budovách žít týdny a měsíce na takových podkladech jako jsou přikrývky nebo záclony. Shelby Worley vyvinul pryž, která má antimikrobiální vlastnosti. Na molekuly polystyrenu je v této pryži navázán N-halamin a později se na ně váže chlor, který zabíjí bakterie. To by nebylo ještě nic nového, ale na rozdíl od jiných antimikrobiálních plastů, jejichž účinek se postupně ztrácí, je možné antimikrobiální účinek u nově vyvinuté pryže obnovovat.
New Sci. 166, č. 2233, s. 13
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [205,97 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie
RUBRIKA: Aktuality
O autorovi
Ivan Boháček
Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...