Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nepleťme si asfalt s dehtem

(Vesmír 79, 4, 2000/1)
 |  5. 4. 2000
 |  Vesmír 79, 184, 2000/4

[...] Správně je černouhelný dehet – coal tar, černouhelná smola – coal tar pitch, v citovaném dopise je tedy překlad „uhelný dehet (coal tar pitch)“ nesprávný, protože černouhelná smola je zbytkem po oddestilování těkavých podílů z černouhelného dehtu. Dále je nutno podle nomenklaturních pravidel IUPAC opravit v dopise uváděný název benzo(a)anthracen na správný benz(a)anthracen. Uvedené připomínky lze sice považovat za hnidopišský jazykový purizmus, ale [...] zkusme zaměnit smůlu se smolou, antracen (v databázích jej nenajdeme) za anthracen (korektní název dle chemické nomenklatury). Chceme-li odborně komunikovat, buďme nomenklaturně korektní a plně respektujme přijatá závazná pravidla.

Pozn. red: Akademický slovník cizích slov (Academia, Praha 1995) uvádí: benz-, řidčeji benzo­, v složenině první část označujcí v chemickém názvosloví deriváty benzenu. Z toho plyne, že benzo- je přijatelné, byť méně používané.

P.L.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Organická chemie

O autorovi

Jan Vymětal

Doc. Ing. Jan Vymětal, CSc., (*1941), vystudoval Fakultu chemické technologie VŠCHT v Praze. Zabývá se využívání informací v praxi, informačním a znalostním managementem.Tuto tématiku přednáší na vysokých školách.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...