Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

SIXT HYNIE: Farmakologie v kostce

Nakladatelství Triton, Praha 1998, 457 stran, náklad a cena neuvedeny
 |  5. 5. 1999
 |  Vesmír 78, 285, 1999/5

I zkušený lékař má občas obtíž seznat, co pacient přicházející odjinud vlastně užívá. Některá jména jsou nám zcela cizí – a kdo by si pamatoval 5000 léčiv, která jsou na trhu. Proto kniha profesora MUDr. Sixta Hynieho, DrSc., z Farmakologického ústavu 1. LF UK přichází vhod. Obsahuje seznamy převážné většiny u nás dostupných léků s těmi tisíci firemních jmen. Léky jsou sestaveny podle skupin nemocí a kromě hlavních účinků popisují i mechanizmy působení, kontraindikace. Rejstřík je podrobný a čtenářům hledajícím poučení pomůže – ať jsou lékaři, přírodovědci nebo uživatelé. Farmakologie je dnes velice pokročilá věda a farmaceutický průmysl je ovšem velice významný byznys.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Farmakologie
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...