Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Pocívání na řitici

 |  5. 5. 1999
 |  Vesmír 78, 295, 1999/5

V předchozích číslech Vesmíru byly dvě zmínky o podsedickém pyropu, poprvé v recenzi na Řídkošilovu knihu Granát-pyrop (Vesmír 78, 45, 1999/1), podruhé v tabulce nerudních surovin (Vesmír 78, 154, 1999/3 – připojený soubor pdf). Víme, že se okolo Podsedic (resp. Třebívlic) těžilo už od 10. století, proto si všimněme velmi staré české terminologie zdejších jamáků (kopáčů). Čím tito muži kopali? Kromě krumpáče používali motyčku kněvatku (též kňovatku či kňabatku, asi to souvisí s polským knować – usekávat) a lopáč (tak se zhruběle říkalo lopatě). Když rozkopli celinu, hledali pod ní sypkou moučku, která věštila křehoť – křehkou zvětralou horninu obsahující granáty. Vrstvou křehoti jamák hnal podmol (podemílal zem, tedy razil chodbu), nebo hloubil duklu – mělkou šachtici (snad prý staré slovanské doukla mohlo značit jámu). V podmolu nechával sloupky – podpěrné pilíře. Křehoť se dávala do košů, vytahovala se rumpálem nahoru a sejtovala se. Zbylými většími kameny se po práci podhodila jáma. Hrubě prosátá křehoť se pocívala (podsívala) na řiticích (říčicích, řešetech) a vše se v potoce pláchlo (na místě zvaném pláchačka). Když byla všechna křehoť vytěžena, překopávaly se ještě stařiny, to znamená, že se zabíraly i podpěrné sloupky. Nejednou pak všechno spadlo. Snad pro přestálé nebezpečí zaslouží si staří jamáci aspoň připomínku. (Kořan J., Několik poznámek k dějinám hornictví, Praha 1970, ad.)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavla Loucká

Mgr. Pavla Loucká (*1950) vystudovala obor čeština-jugoslavistika na Filozofické fakultě UK v Praze. V redakci Vesmíru se zabývá jazykovou úpravou textů a popularizací češtiny. Deset let (1996–2006) psala pro Vesmír jazykové koutky. Je autorkou dvou knih o češtině: „Zahrada ochočených slov“ (Dokořán 2007) a „Dech, duch a duše češtiny“ (Albatros 2008).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...