Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

PCR v reálném čase – detekce patogenu během 7 minut

 |  5. 5. 1999
 |  Vesmír 78, 293, 1999/5

Propukne-li někde neznámá infekční choroba, mají epidemiologové plné ruce práce. Pokud mají lékaři pomoci rychle a účinně, potřebují nejen vystopovat patogena, ale také znát jeho virulenci, popřípadě rezistenci na antibiotika. Informaci by mohla poskytnout analýza příslušné DNA. K tomu, aby se takové analýzy daly provádět i mimo specializovanou laboratoř, bylo vyvinuto přenosné zařízení modifikující standardní polymerázovou řetězovou reakci (PCR). Nejsou nutné časově náročné fáze normální PCR (např. kapilární elektroforéza či hybridizace imobilizovaných oligonukleotidů aj.). Jen pro představu celého zařízení: v levé části obrázku nahoře je deset reakčních modulů a notebook, který řídí a vyhodnocuje měření.

Science 284, 449–450, 1999

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...