Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Opičí chování v akváriu

 |  5. 5. 1999
 |  Vesmír 78, 296, 1999/5

V dodatku k Lorenzově knize „Evolution and Cognition“ (1979), která tiskem vyšla teprve nyní, najdeme zajímavé připomínky Kurta Korschala a Keiko Okawy. Na základě Lorenzových poznatků přirovnávají sociální strukturu bičonoše zobanovitého (Zanclus cornutus) k interaktivnímu chování šimpanzů. Bičonoš zobanovitý (z čeledi Zanclidae) v přírodě žije v korálových oblastech Indického a Tichého oceánu. K. Lorenz choval bičonoše v umělé nádrži a pozoroval je. Zjistil, že zpočátku se o nádrž dělili jednotlivci nebo menší skupiny, ale brzy se začaly tvořit větší shluky, které své území bránily proti vetřelcům. Později už byly v celém akváriu jen dvě veliké skupiny a ty nového jedince buď zahnaly do ústraní, nebo smrtelně zranily. Jen výjimečně se nováčkovi podařilo, aby byl přijat.

V přírodě tento mechanizmus reguluje počet jedinců tak, aby se skupina ubránila nepříteli a zároveň netrpěla nedostatkem potravy a výběru partnerů.

Taková sounáležitost je známa u živočichů žijících v sociálních společenstvích, kteří mají rozvinutou schopnost individuálního rozpoznávání, například u primátů. Zatím se ale neví, zda se bičonoši chovají popsaným způsobem i ve svém přirozeném prostředí. (Nature 397, 211, 1999)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Etologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Hana Rychlíková

Hana Rychlíková (*1976) je studentkou 4. ročníku Agronomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...