Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zlomeniny a fyzika tenkých vrstev

 |  5. 3. 1998
 |  Vesmír 77, 126, 1998/3

Někdy se při léčení komplikovaných zlomenin používají pevné výztuže, kolem nichž nová kostní hmota naroste. Pro vysokou agresivitu fyziologických tekutin není snadné najít vhodný materiál pro tyto výztuže. Titanové slitiny by jím být mohly, neboť titan odolává korozi, avšak kostní tkáň na nich „nechce růst“. Tadashi Kokubo z Kjótské univerzity vypracoval postup, jak pokrýt titan tenkou vrstvičkou směsi apatitu a oxidu titanu, jejíž složení graduje od čistého oxidu titanu na straně přilehlé k titanu po čistý apatit na vnější straně. Testy na malých zvířatech byly velmi úspěšné, a budou-li úspěšné i testy na velkých zvířatech, přijdou na řadu lidé. (New Sci. 157, No. 2119, s. 17)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...