Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

O popularizaci vědy

 |  5. 3. 1998
 |  Vesmír 77, 124, 1998/3

[...] Občas se stává, že se špičkový odborník pokusí napsat populární pojednání o výsledcích svého výzkumu a výsledný text není pro laika příliš čtivý. Je to mrzuté, ale vývojem daného vědního oboru to zřejmě nijak zásadně neotřese. Bohužel, dějí se občas i podstatně horší věci: Nevalný vědec, ale přitom zručný popularizátor a obratný stylista se všeobecným povrchním přehledem o řadě oborů je v důsledku „mikropolitických rituálů“ zvolen do vědeckých institucí, kde má rozhodovat nebo spolurozhodovat o dalším vývoji vysoce specializovaných oborů, posuzovat kvalitu grantových projektů… Po nějakém čase stráveném v těchto institucích si začne namlouvat, že je vlastně tím nejpovolanějším odborníkem, nositelem mezioborové vzdělanosti, „který pracuje a ještě k tomu přemýšlí“, ba dokonce, že je „tvůrcem vědecké atmosféry“. Právě v tom okamžiku se však onen popularizátor, jinak člověk vesměs nadaný a pracovitý, neodvratně dostává na cestu vedoucí k duševnímu úpadku a zhloupnutí. […]

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost

O autorovi

Václav Suchý

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...