Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Chlazení zvukem

 |  5. 3. 1998
 |  Vesmír 77, 122, 1998/3

„Všichni vědí, že to nejde, až se najde ignorant, který to neví a udělá to,“ říká o vzniku nových objevů lidový aforizmus. Přesně tak zní historka Tima Lucase a jeho akustického kompresoru (ovšem až na to, že T. Lucas není žádný ignorant).

Zvuk o intenzitě 120 decibelů působí bolest, tryskový motor produkuje zvuk o intenzitě zhruba 150 decibelů. Máme-li věřit literatuře, pak zvuk o intenzitě 165 decibelů by byl schopen zapálit vlasy. Donedávna se fyzici domnívali, že není možné libovolně zvyšovat intenzitu zvuku, neboť za určitou hranicí se prý nelze vyhnout vzniku rázové vlny, jejímž důsledkem je „degradace“ energie zvuku na teplo. Tim Lucas se svými spolupracovníky (MacroSonix Corp. v Richmondu) vyvinuli akustický kompresor (viz obrázekobrázek) - dutinu speciálního tvaru, naplněnou plynem. Mechanické vibrace této dutiny vedou ke vzniku vlastních rezonancí uvnitř dutiny, tvar dutiny je navržen tak, aby zabraňoval vzniku rázové vlny. Tak se podařilo dosáhnout vůbec největší intenzity zvuku - zhruba 200 decibelů (tj. nejméně o tři řády). Pomocí vhodně řízených ventilů lze dosáhnout toho, že dutina buď nasává plyn (v okamžiku podtlaku), anebo jej naopak vypuzuje (v okamžiku přetlaku). Bezprostřední využití v chladicích zařízeních je nasnadě. Science 278, 2060, 1997

Obrázky

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy

O autorovi

redakce

* *

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...