Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Albánský paradox

 |  5. 3. 1998
 |  Vesmír 77, 176, 1998/3

Dobře známý francouzský paradox spočívá v tom, že ve Francii na infarkty umírá méně lidí než v Anglii, ačkoliv kalorická spotřeba je stejná. Je to dáno vyšším podílem olejů, zeleniny a ovoce v potravě.

Albánie je nejchudší zemí Evropy, má nejvyšší kojeneckou úmrtnost, ale doba dožití od věku 15 let je stejná jako v mnohem bohatších zemích. Opět je to dáno „středozemním“ životním stylem – tedy vyšší spotřebou olejů než tuhých tuků, vysokou spotřebou ovoce a zeleniny (viz glosu „Jezte jako Řekové“, Vesmír 75, 173, 1996/3). Doba dožití v Albánii dokonce regionálně koreluje s produkcí oliv. A tak (podle The Lancet 350, 1850, 1997) nízká spotřeba masa a mléčných produktů a zároveň vysoká spotřeba sacharidů, luštěnin, ovoce a zeleniny spolu s olivovým olejem vysvětlují i albánský paradox. Chudoba v dospělosti život nezkracuje.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...