Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Stoupá, nebo klesá mořská hladina?

 |  5. 11. 1994
 |  Vesmír 73, 654, 1994/11

V. Gornitz a C. Rosenzweig z Kolumbovy univerzity v New Yorku spolu s D. Hillelem z Massachusettské univerzity se pokusili vyčíslit antropogenní vlivy na pohyb globální mořské hladiny za posledních 60 let. Své výpočty shrnuli do tabulky:

U každého procesu je uvedeno číslo, které udává pohyb mořské hladiny v mm za rok

podmořská těžba 0,39

odlesňování – vypalování, spalování 0,030

odlesňování – likvidace –0,15

odlesňování – úbytek mokřadů 0,006

rezervoáry a přehrady – zásobní vody –0,23

rezervoáry a přehrady – průsaky –0,69

rezervoáry a přehrady – odpařování –0,047

zavodňování – průsaky –0,37

zavodňování – odpar z rostlin –0,57

CELKEM –1,63

Nature 371, 481, 1994

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Klimatologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...