Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Sladká kapradina

 |  14. 7. 2005
 |  Vesmír 84, 377, 2005/7

Osladič obecný (Polypodium vulgare), kapradina z čeledi osladičovitých (Polypodiaceae), je téměř po celém světě rozšířená víceletá rostlina s dlouhým plazivým podzemním oddenkem a listy, které bývají v mládí stočené. Jsou dlouhé až 40 cm s 15 až 20 nedělenými úkrojky a jejich čepele se za sucha svinují na ochranu před zvýšeným odpařováním vody. Na spodní části listů jsou ve dvou řadách velké okrouhlé výtrusnicové kupky. Zprvu jsou oranžové, později hnědé a nemají ostěry (krycí blanité výrůstky). Osladič obecný roste u nás poměrně hojně ve světlých listnatých lesích. Jeho oddenek je velmi sladký a v lidovém léčitelství byl dříve velmi ceněn jako prostředek proti mrtvici. V oficiálním lékařství se používal při nemocech jater, žlučníku a proti pakostnici. Sladkou chuť oddenku způsobuje steroidní glykosid osladin, který je 3000krát sladší než řepný cukr. Pokud vám jeho název zní podezřele česky, není to podobnost náhodná. Z oddenků osladiče jej izolovali a jeho chemickou strukturu zjistili v roce 1971 čeští chemici pod vedením F. Šorma. Komplikovaná molekula osladinu, kombinující strukturu steroidu se třemi molekulami hexapyranóz, nebyla do té doby nikde jinde v přírodě nalezena. (Tetrahedron Lett. 18, 1329, 1971)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...