Tanosomy
| 13. 2. 2014Cytolog zbystří pozornost, když narazí na práci (v tomto případě osmi převážně francouzských autorů), která popisuje „novou buněčnou organelu“. Titul článku říká, že tanosom (česky asi psáno s jedním „n“) je organela tvořící kondenzované taniny v zelených orgánech cévnatých rostlin. Taniny jsou jednou ze skupin tříslovin, fenolických látek rostlinného původu, hořké a svíravé chuti. Jsou obsaženy například v bobulích vinné révy. Rostlinám slouží jako důležité obranné látky proti býložravcům a mikrobiálním patogenům a jako látky pohlcující škodlivé ultrafialové záření. Inkluze taninů bývají v rostlinných buňkách viditelné pomocí transmisního elektronového mikroskopu. Předpokládalo se, že taniny vznikají, podobně jako chemicky příbuzné flavonoidy, v endoplazmatickém retikulu, nejrozsáhlejším systému vnitrobuněčných membrán, od kterého jsou odvozeny také vakuoly rostlinných buněk. Taniny, resp. třísloviny chemicky patří k aromatickým látkám a důležitým zdrojem aromatických látek jsou v rostlinných buňkách jejich fotosyntetizující organely – chloroplasty. Ojedinělé práce ukazovaly na možnou přítomnost fenolických látek, snad taninů, uvnitř chloroplastových tylakoidů. Jean-Marc Brillouet a jeho kolegové prostudovali pomocí různých mikroskopických i biochemických metod tvorbu taninů v rostlinných pletivech bohatých na tyto látky. Materiálem jim byly rostliny od kapraďorostů a nahosemenných po krytosemenné, včetně plodů révy vinné.
Výsledkem jejich práce je nový model vzniku a ukládání taninů v rostlinných buňkách. Podle něj jsou taniny syntetizovány uvnitř plochých vaků (v lumen) chloroplastových tylakoidů. Tylakoidy se přitom rozpadají na jednotlivé váčky obsahující taniny – a tyto membránové váčky autoři nazvali „tanosomy“. Skupiny tanosomů opouštějí chloroplasty zabalené do membrány vznikající splynutím vnější a vnitřní obalové membrány chloroplastu. Vzniklé „člunky“ jsou buněčným cytosolem transportovány do vakuol, které jsou buněčným úložištěm mnoha toxických ochranných látek rostlin, a ve vakuolách jsou skladovány. Tak jsou tyto jedovaté látky odděleny od enzymatických bílkovin rostlinných buněk. Během popsaného procesu vyplní kondenzované taniny celý tanosom. V elektronovém mikroskopu se inkluze taninů jeví tmavé, elektrondenzní. Intenzivní tvorba taninů uvnitř tylakoidů některých dřevin, například jehličnanů, je patrně příčinou negativního kontrastu tylakoidů (světlé tylakoidní membrány, tmavé lumen tylakoidů) u chloroplastů těchto dřevin. (Annals of Botany 112, 1003–1014, 2013)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [274,87 kB]